Доставка с Еконт

ДОСТАВКА

 


ДОСТАВКА ЧРЕЗ ЕКОНТ

 

Палисандър притежава отстъпка от 10 до 15% от стойността на пратки изпратени чрез Еконт. Можете да изчислите приблизителна стойност на Вашата пратка от калкулатора на еконт - https://www.econt.com/services/shipment-price Моля имайте предвид, че стандартните ни материали са с дължина 400см, а това е извънгабаритен размер за куриерските фирми и не се обслужват всички домашни адреси в България! Не поддържаме всичките си продукти в наличност. Изпратете запитване или се свържете с нас за да проверите за наличност. Изпращаме поръчки само при потвърждение от всички страни.
НАШИЯТ САЙТ НЕ Е ОНЛАЙН МАГАЗИН И НЯМА ХАРАКТЕР НА ТАКЪВ!

 

Във връзка с доставянето и получаването на поръчани от онлайн магазина стоки, Потребителите трябва да имат предвид следното:

 

1) Доставят се единствено стоките съгласно поръчки, заявени от съответния Потребител и потвърдени от Дружеството.

2) Доставката се осъществява единствено на територията на Република България.

3) Срокът на доставка е до 5 (пет) работни дни от деня на потвърждаването на съответната поръчка. В този срок поръчката се обработва, поръчаната стока се предава на куриер и се доставя до Потребителя.

-       Потребителят се съгласява, че е възможно удължаване на горепосочения срок за доставка поради непредвидени обстоятелства, намиращи се извън контрола на „Палисандър“ ООД и с оглед установеното в съответните разпоредби на Закона за защита на потребителите.

4) Поръчаната стока се доставя чрез куриер – „ЕКОНТ ЕКСПРЕС“ ООД, с електронен адрес: http://www.econt.com или чрез товарен микробус на „Палисандър“ ООД, превозващ материали с тегло до 3т.

5) Дружеството „Палисандър“ ООД не извършва безплатна доставка на стоки и материали.

6) Поръчаната стока се доставя в подходяща за вида й опаковка.

7) Поръчаната стока се доставя на адреса и получателя, посочени от Потребителя в заявката.

8) В случай, че:

- Потребителят не бъде намерен на адреса, посочен в заявката и

- съответният куриер не може да осъществи доставката според работния си график,на вратата на адреса, посочен като адрес за доставка се оставя известие с телефон на куриера, с който Потребителят следва да се свърже в рамките на 3 (три) работни дни или се следват правилата на уведомяване на куриерската фирма (за повече информация, моля посетете сайта на „EКОНТ ЕКСПРЕС“ ООД: http://www.econt.com).

 

Ако Потребителят не се свърже с куриера в посочения по-горе срок и по точи начин се стигне до невъзможност за връчване на пратката, договорът за онлайн продажба се прекратява автоматично и стоката се връща на Дружеството. В този случай стойността на доставката (дължимата такса за  експресна доставка в рамките на 1 до 3 дни съгласно тарифата на „ЕКОНТ ЕКСПРЕС“ ООД) обратно до Дружеството е дължима от Потребителя и се заплаща в срок и по сметка, посочена от Дружеството в писменото (включително и направено по електронна поща) уведомление до Потребителя.

 

9) В случай, че Потребителят желае пренасочване на пратката на друг адрес, различен от адреса, посочен вече в поръчката, която е потвърдена от Дружеството, това се счита за допълнителна услуга и Потребителят/получателят на стоката следва да заплати стойността на доставката (дължимата такса за  експресна доставка в рамките на 1 до 3 дни съгласно тарифата на „ЕКОНТ ЕКСПРЕС“ ООД).

 

10) При пренасочване на пратката към друг адрес, различен от адреса, посочен вече в поръчката, която е потвърдена от Дружеството, поради предоставен от Потребителя грешен или непълен адрес, това отново се счита за допълнителна услуга и Потребителят/получателят на стоката следва да заплати стойността на доставката (дължимата такса за  експресна доставка в рамките на 1 до 3 дни съгласно тарифата на „ЕКОНТ ЕКСПРЕС ООД).

 

В случаите по пункт II, точки 5.9) и 5.10) по-горе отношенията по заплащането на стойността на доставката се уреждат между Потребителя и куриера.


ПЛАЩАНЕ

 

При попълване на заявката за поръчка на стока, Потребителят следва да избере и укаже по какъв начин ще извърши плащането. Този начин може да бъде:

-       чрез наложен платеж – Потребителят заплаща стойността на поръчката на куриера, в момента на доставка на поръчаната стока;

-       авансово, преди доставката, чрез банков превод - платежно нареждане. 

 

1) Плащане чрез наложен платеж:

Плащането на обявената стойност на наложения платеж (цената, която Потребителят следва да заплати за закупената стока) се извършва по следния начин:

-       от получателя на доставяната стока

-       на куриера

-       в момента на доставката на пратката.

Потребителят заплаща и стойността на куриерската услуга, ако е налице задължение за това, съгласно настоящите Общи условия.

 

2) Плащане с банков превод - платежно нареждане:

След удобрение на поръчката, стоката ще бъде изпратена след като парите от направения превод постъпят по сметката ни в банката:
„Палисандър“ ООД

IBAN: BG82UNCR76301034317912
BIC: UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк АД.

ТРАНСПОРТ

 

Транспортирането на дървен материал може да се извърши по следните начини:

 

1. Личен транспорт;
2. Куриерска фирма - Транспорта се заплаща на фирмата доставчик по тяхна тарифа;
3. Наш транспорт с товарен микробус с тегло до 2,5 тона. Заплаща се само в едната посока;
4. Нает транспорт - Чрез товарни камиони, наемани от транспортни фирми с товароподемност до 22 тона.