Доставка с Еконт

  РЕНДОСАНИ ДЪСКИ, ЛЕТВИ И ГРЕДИ

  РОМБОИДНА ОБЛИЦОВКА

  ЛАЙСНИ

  КРЪГЛИ ПЛОТОВЕ

  ПЛОТОВЕ

  Градински мебели

  ЕЛЕМЕНТИ ЗА ПАРАПЕТИ

  ЕЛЕМЕНТИ ЗА ПЕЙКИ

  СТРУГОВАНИ ЕЛЕМЕНТИ

  ШАПКИ ЗА ПАРАПЕТИ И ОГРАДИ

  СТЪПАЛА

  КОНЗОЛИ

  ПЛОЧКИ ЗА СТЕНА

  КОМПОСТЕРИ

  КЪЩИЧКИ ЗА КУЧЕТА

  Поставки

Съвети

Дървесината

Виж повече

Дървесината е важен конструктивен материал още откакто хората са започнали да си строят подслони и остава с широка употреба и днес. В много части на света и днес новите жилищни сгради имат скелетна дървена конструкция.

Дървесината често присъства като покривни конструкции, врати и техните каси или облицовка. Тя често се използва в кофражите за изливане на бетон. Друго широко приложение на дървения материал в сградите е като подова настилка, декинг – пряко или във вид на производни продукти.

Дървесината се е използвала векове наред за различни цели. Използва се и като материал за изработване на сгради, мебели, плавателни съдове, музикални инструменти, оръжия и др.

Дървото е изключително добър материал от конструктивна, екологична, естетическа гледна точка. Време е да се поучим от миналото и да преоткрием неговите изумителни качества.


Защо да строим сгради от дърво?

Виж повече

1. ЕСТЕСТВЕН, ВЪЗОБНОВЯЕМ, УСТОЙЧИВ МАТЕРИАЛ. 
За разлика от други строителни материали дървесината се възобновява. В Германия и немскоезичното пространство всяка секунда се добива един кубически метър дървесина. За да бъдат горите защитени от изкореняване или изсичане устойчивото им управление е изключително важно. Използването на дървесината и базираните на дървесина строителни материали намалява образуването на парниковия газ CO2 в дългосрочен план. На мястото на всяко отсечено дърво израства ново и то на свой ред извлича от въздуха въглероден двуокис. CO2 връща обратно в атмосферата само след изгаряне на дървесината и така кръговратът на CO2 се затваря.

2. НА БАЗА СОБСТВЕНА МАСА ДЪРВЕСИНАТА ИЗДЪРЖА 12 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО НАТОВАРВАНЕ ОТ СТОМАНАТА

Дървесината има отлични статични свойства и издържа на високи температурни разлики, атмосферни влияния и влага. Доказателство за това са и най-старите сгради в света – дървените къщи. Дървесината е не само е стабилна и дълголетна, но и с висока носеща способност при малко собствено тегло. Затова днес многоетажните сгради и жилищни блокове с дървена конструкция стават все повече. Най-високата дървена сграда в света „HoHo“ се намира във Виена и има 24 етажа. Освен това дървената конструкция осигурява по-добра защита при земетресения отколкото тази от масивен бетон, доказват редица научни изследвания. Неслучайно в земетръсните зони в Япония сградите са от дърво. Проектът „HoHo“ във Виена разчита на естествените свойства на дървесината. Дървесината не само създава уют и виталност, а и носи много екологични ползи.

3. КРАЙ НА ТЕМПЕРАТУРНИТЕ КОЛЕБАНИЯ

 Енергоефективното строителство придобива все по-голямо значение. Със своите естествени изолационни свойства и ниска топлопроводимост дървесината има големи преимущества. Добре изолираната дървена конструкция може да намали консумацията на топлинна енергия през зимата, а през лятото да предпазва от горещина. Като термоизолатор дървесината реагира бавно на температурните колебания и подобрява климата в помещението. Ако обаче конструкцията е въздухонепропусклива и влажността – висока, е необходима допълнителна вентилация, осигуряваща приятен микроклимат и високо качество на въздуха. Температурните колебания могат да бъдат много неприятни, а дървесината ни защитава както от горещината, така и от студа.

4. ДЪРВЕНА КОНСТРУКЦИЯ ЗА ПОВЕЧЕ МЯСТО

Собствено ателие, дрешник или голяма холова гарнитура – можете да ги имате. Една олекотена дървена конструкция позволява около 10% повече вътрешно пространство при същите външни размери. С добрите изолационни свойства на стените с дървена рамкова конструкция може да се постигне същата стойност на топлопроводимост при по-малка дебелина на стената. За една стандартна нискоенергийна къща с топлоизолирана масивна тухлена конструкция ще е необходима дебелина на стената около 50 см. Докато при дървената рамкова конструкция за същата топлопроводимост ще са достатъчни 37 см. Изолационните свойства на дървесината намаляват дебелината на стените.

5. ПОДРОБНА ЗАГОТОВКА И ПО-ДОБЪР КОНТРОЛ НА РАЗХОДИТЕ

За разлика от масивните сгради сглобяемите дървените къщи се изграждат по технологията на сухото строителство, с което се пести време за съхнене. Частите на конструкцията се проектират предварително до последния детайл и се произвеждат в производствения цех с максимална прецизност. След това се транспортират до строителната площадка, където се сглобяват и окомплектуват. Една еднофамилна сглобяема къща може да бъде монтирана само за един ден. Предварителната заготовка също така позволява и по-добър контрол на разходите. При дървените сглобяеми къщи фиксираната цена и точният обхват на услугите са дефинирани още в офертата.

6. ПРЕДВИДИМО ПОВЕДЕНИЕ ПРИ ПОЖАР

Да, дървесината гори, но за разлика от останалите строителни материали поведението на дървените конструкции при пожар е добре предвидимо и контролируемо. Дървесината гори бавно, при което се образува овъглен защитен слой, възпрепятстващ разпространението на пожара във вътрешността на дървесината и нейната носеща способност се запазва дълго. Както към всички сгради, така и към  сглобяемите дървени къщи има нормативните изисквания за безопасност. Плоскостите EGGER OSB 4 TOP, които използваме при изграждането на сглобяемите къщи отговарят на изискванията на стандарта за пожарна безопасност DIN 4102-4 и могат да бъдат използвани като подсилваща обшивка в противопожарни конструкции. 

7. УЮТ И КОМФОРТ

Наред с приятната, специална атмосфера, която придава на помещението, дървесината притежава и ред други добри качества. Тя по естествен път регулира влажността в сградата – абсорбира влагата, а когато въздухът е много сух отново я освобождава. Благодарение на оптималните изолационни свойства, Стените на дървената къща се усещат топли при допир и създават уют и комфорт дори когато навън е много студено.

Дървесината създава комфорт и приятен микроклимат. Проучвания показват, че дървесината дори намалява стреса и подобрява сърдечния ритъм.

8. ДЪРВЕНАТА СГРАДА Е ПОВЕЧЕ ОТ ДЪРВЕНА ФАСАДА

Може би си мислите, че всички сглобяеми дървени къщи изглеждат еднакво, но това не е така. Фасадата на една сграда с дървена рамкова конструкция може да бъде проектирана съвсем индивидуално. Ако сте весел, жизнерадостен тип – можете да измажете външната стена и да ѝ придадете цветен завършек. Един по-натурален облик се постига например с дървена фасада от лиственица или смърч.


Сибирска лиственица

Виж повече

Сибирска Лиственица – иглолистно дърво от семейство борови, разпространено в хладните части на умерени я пояс на Северното полукълбо. Това е едно от доминиращите растения в тайгата на Русия и Канада. Листвениците са листопадни дървета, достигащи на височина от 15 до 50 m. Славата на лиственицата като дървесен материал не угасва от столетия. Хората от различни континенти са оценили качествата й и това е обусловило голямото й търсене.

Специалистите различават няколко вида лиственица, а клиентите търсят точно определена дървесина, за да отговори на изискванията и предпочитанията им.

  1. 1. Европейска Лиственица - Тя расте по-добре на височина, но формата на стъблото е по-добра при руската.
  2. 2. Сибирска Лиственица - Тя е с по-фина структура, влияе се по-малко от влагата и е по-устойчива от европейската. Цветът й е жълто-червеникаво кафяв и с времето потъмнява.
  3. 3. Японска Лиственица - Тя е вторият водещ вид в японския дърводобив. Дървото е средно издръжливо и много добре се подава на механична обработка.


Лиственица притежава едни от най-ина от иглолистните видове. Когато е импрегнирана, тя става почти нетленна и особено издръжлива. Дървесината рядко се атакува от насекоми. Всички тези предимства я правят много търсена за изработка на кораби, яхти, тераси, облицовки. Ценен материал е още за строителство на мостове, а в последните години се наложи модата да се правят и джакузита от този материал.

Лиственицата заслужено си е спечелила названието вечното дърво, тъй като се смята, че някои домове и храмове в Русия съществуват от 800 години и са построени именно с този устойчив иглолистен материал.

Ако все още се чудите кой е най-издръжливият дървен материал, ще Ви кажем, че Сибирската лиственицата е един от основните материали, използвани за построяването на Венеция, романтичната перла на Италия. И тук искаме да подчертаем, че става дума за основите на Венеция (дървените колони, които държат града на повърхността), като от стотици години се намират под така красивата и примамлива водна повърхност на града. Също така най-добрият терпентин е венецианският, който е добит от европейска лиственица.